Техническо гмуркане

Diving BG, в сътрудничество с BSTD Underwater Explorers, организира курсове по техническо гмуркане и спускания до потънали кораби с предварителна заявка.

Философията на Gue:
Какво е DIR?

"Doing It Right" (DIR System) се развива в отговор на нуждите на най-екстремните изследователски гмуркания, като печели бързо привърженици от всички нива водолази. Всеки от тях извлича полза от система, която прави гмуркането по-безопасно и много по-удобно.Системата DIR е много повече от строго определен начин за екипиране. Тя е стил в гмуркането, който помага всеки негов аспект да стане безопасен, забавен и полезен.

Системата става известна като стила на Hogarth (Hogarthian style). С нейната поява широката публика за пръв път осъзнава необходимостта и значението на стандартизацията . Схемата е била създадена от поредица грубо нахвърляни идеи и препоръки относно екипировката, за да послужи по-късно при създаване на стандартизирани конфигурации за водолазно оборудване. Развита в по-късен етап от група пещерни водолази - Bill Gavin, William "Hogarth" Main, Lamar English, George Irvine – идеята, която стои зад “системата”, е да се създаде група от методи, които да имат съществен ефект върху ефективността на гмуркането. Bill Main инвестира значително време в търсенето на възможно най-рационалната конфигурация.

Доброто водолазно оборудване трябва да позволява добавянето на нови елементи, без да се променя съществуващата конфигурация. Използването на една и съща конфигурация от оборудване не само за помага за разрешаването на възникнали проблеми, но и ги предотвратява.

Екипировката, която се препоръчва:
1. Маска: Малообемна, която намалява съпротивлението и изисква по малко усилие за изчистване на водата.
2. Основен автомат: Качествен автомат, който се подава на водолаза, нуждаещ се от въздух.Монтира се на десния кран.
3. Къс Шланг: Трябва да е достатачно дълъг, за да се диша удобно, но не прекалено дълъг за да не създава съпротивление.56-60см.
4. Резарвен автомат: Качествен автомат, който водолазът ще използва в случай на проблем или при нужда от подаване на въздух на водолаз без въздух. Монтира се на левия кран.
5. Дълъг шланг: Намалява риска при подаване на въздух. 150-210см.
6. Резервни лампи: Прибрани за намаляване на съпротивлението, но лесно достъпни.
7. Гудман дръжка на главата на основния фенер: Позволява водолазът да е със свободни ръце, но да не губи възможността да насочва лъча на фенера.
8. Костюм: Според температурата на водата.
9. Кроч страп: Позволява прецизно оразмеряване с два D-ринга, предният служи за закачане на скутер. (друга екипировка не трябва да се закача там, защото много виси),а другият Д-ринг е отзад и се използва за теглене на допълнителна екипировка. Кроч страпът също задържа самара стабилно за тялото.
10. Боне: Според температурата на водата.
11. Ремък за маска: Здрав, за да не се къса лесно.
12. Бънджи за врата: Държи резервната втора степен на врата за лесен достъп.
13. Гофриран шланг: Достатъчно дълъг, за да може да се използва едновременно докато се изравнява или вкарва въздух в костюма, но не прекалено дълъг за да не създава съпротивление или възможност за ненужно закачане.
14. Шланг за инфлатора: 56-60см, монтиран на десния кран.
15. D-рингове: Не повече от два на гърдите за резервни лампи и един на кръста от лявата страна за манометъра.
16. Шланг за манометър: 56-60см, достатъчно дълъг, за да се закачи за D-ринга на кръста от лявата страна. Монтира се на левия кран.
17. Манометър: Качествен без ботуш
18. Нож: Монтиран на кръста на самара за лесен достъп.
19. Джобове: Монтирани на бедрото на костюма. Джобовете са идеални за държане на тефтер, шпули, сигнален парашут, декомпресионни таблици и друга допълнителна екипировка.
20. Дръжки за крановете: Сравнително меки, отворени до края.
21. Кран: За "би"-та - с изолатор. За единица - Y-кран
22. Бърст дискове: Ако имате кран с бърст дискове, те трябва да са двойни.
23. Крило: Единично или двойно с достатъчно обем да поддържа екипировката на повърхността.
24. Бутилки: Съответстващи на условията и типа на гмуркане.
25. Самар-бекплейт: Направен да държи екипировката за водолаза. Стъкмен за всеки лично, може да е алуминиев или стоманен.
26. Основна лампа: Монтирана от дясно на кръста на самара.
27. Парашут: Използван за сигнализация или поддръжка на повърхността.
28. Пикалник: използван с катетър за дълги гмуркания със сух костюм.
29. Дълбокомер: Монтиран на дясната ръка.
30. Часовник - сух хронометър за засичане на декомпресионните стъпала.

 

 

 

 За повече информация, моля посетете уеб страниците на GUE или BSTD Underwater Explorers.

 

http://www.bg-diving.com